e-mail
The story

A céget Sándor Ágnes alapította 1990-ben, Kurt O. John Kereskedelmi Kft. néven. A november 1-én bejegyzett vállalkozásban a Kurt O. John Kunststofftechnik (D-Münchweiler) 95%-os és Sándor Ágnes 5%-os tulajdonrész felett rendelkezett. Ebben az időszakban a társaság a Kurt O. John, a Carl Freudenberg (D-Weinheim), Tegü (D-Pirmasens), Fagus (D-Pirmasens), ATLAS-AGO (D-Münchweiler), Mark Metallwarenfabrik (A-Spital am Pyhrn) cégek képviseletét látta el.

1994-ben a cipőipari termelés nagyarányú visszaesése következtében a német tulajdonosok nem látták értelmét a további közvetlen magyar piaci jelenlétnek és a cég megszüntetése mellett döntöttek. Sándor Ágnes és férje, Fodor István ekkor úgy döntött, hogy nem hagyja veszni a felhalmozott kapcsolati és információs tőkét és megvásárolta a teljes tulajdoni hányadot. Ettől kezdve tisztán magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működik tovább a társaság. A tulajdonos változás természetesen névváltozással is együttjárt, s ekkor kapta a cég a XANEX-TRADE nevet. A cég neve, XANEX, a Sándor-ból ered, noha az összefüggés, a nagyon sok áttétel következtében szinte észrevehetetlen.

A cég emblémájában 1996-ban tűnik fel először a kutyus. A hosszú fülű kutyafejhez a tervező grafikusművész számára Velvet Black Dany, az 1994-ben született cocker spaniel – családtag - szolgált modellként, aki kölyökkorától 2006 márciusáig állandó résztvevője volt az irodai munkának és elmaradhatatlan szereplője a szakmai árubemutatóknak. A kutya, mint „címerállat” kedvező asszociációkra késztet, és e képzettársítások erősítik a társaság gondosan formált arculatát.

A kezdeti partnerek közül több cég még ma is megtalálható a képviselt cégek között, mint például a Mark Metallwarenfabrik, a John Shoe Components, és a Freudenberg Vliesstoffe cég, de sok olyan új partner is kínálja termékeit e vállalkozáson keresztül mint pl. az  Emsold, a Chimiche Industrie Forestali, a Brill Design, a Dokada vagy az  RH Design. Olyan cég is akad, mint a Fagus cég, amely kezdeteknél ott volt, s hosszabb kihagyás után ma ismét a partnerek közé tartozik.

[Xanex-Trade] [Magyar] [The story] [Partnereink] [Deutsch] [English] [Gallery]